Hírek tabuk nélkül

Hírlevél

Foci suli a kerületben - Lőrinc United FC

Pacher György - 2009.04.08
Kerületünkben a néhány évtizeddel ezelőtti állapotokhoz képest igen kevés foci klub működik, amely a gyerekeknek nyújt sportolási lehetőséget. Nemrégiben alakult meg egy foci egyesület, amelynek elnökével, Bubcsó Norberttel, egykori ferencvárosi labdarúgóval beszélgettünk.

A nemrég lejátszott Magyarország-Málta mérkőzésen, mintegy 10 ezer gyerek drukkolt a magyar válogatottnak. A nagy számú gyereksereg részvétele egyrészt köszönhető a rendezvény szervezőinek és annak, hogy még mindig nagy a lelkesedés a labdarúgás iránt a „kis focisták” körében. Kerületünkben a néhány évtizeddel ezelőtti állapotokhoz képest igen kevés foci klub működik, amely a gyerekeknek nyújt sportolási lehetőséget.
Nemrégiben alakult meg egy foci egyesület, amelynek elnökével, Bubcsó Norberttel, egykori ferencvárosi labdarúgóval beszélgettünk.

 

Info: Mit tapasztalt, a gyerekkorához képest változott -e a mai gyerekek lelkesedése a labdarúgás iránt?
Bubcsó Norbert: Mintha a kérdésben benne lenne a válasz is, a lelkesedés, imádat ott van a gyerekekben és nem csak a fiúkban, hanem a lányokban is, viszont a lehetőségek lecsökkentek, a szervezettség alacsony szinten van. A gyerekek szeretnek mozogni, sportolni, focizni az iskolában és a szabadidőben is, de sajnos nem az egészséges életmód, a sportolás a legfontosabb feladat a szülők - felnőttek - számára. Én például a játszótéren, grundon  szereztem meg az alapokat, és mellette volt elég időm a tanulásra is.  Úgy gondolom, hogy manapság is meg lehet találni a megfelelő arányokat, hogy mindkettő egyszerre működjön. Természetesen a szülők áldozatvállalása nélkül - mind időbeli, mind anyagi - nem fog sikerülni.
Info: Nemrégiben foci egyesületet alapított a kerületben.  Milyen korosztályú gyerekek focizhatnak itt? Lányok is jöhetnek?
B. N. : Azt is mondhatnám, hogy minden kapualjban lehetne egy sportegyesületet alapítani és lennének sokan, akik jelentkeznének, ez a gyerekek viszonylatában még igaz is lehetne, a szülők esetében megoldaná az edzésre járást, de sajnos nem ez a realitás ( a remény hal meg utoljára). Szerencsére nálunk kialakult egy közösség, ahol gyerekek, szülők, nagyszülők szívesen vesznek részt  az edzéseken, meccseken és egyéb közös programokon ( bográcsozás, ünnepi események, válogatott meccsen szurkolás ), ezért jött létre a futball egyesületünk, remélve hogy ez egy hosszú útnak az első lépése. A mostani legidősebb fiú korosztályunk a 97-es születésűek, a fiatalabbak 98-,99-,2000-,2001-ben születtek, de tervezzük a fiatalítást. Természetesen lányok is jöhetnek és vannak is, ők ráadásul az 1-2 évvel fiatalabb fiúkkal együtt is focizhatnak a szabályok szerint.
Info: Versenyre is nevezett már a csapat?
B. N.: A BLSZ ( Budapesti Labdarúgó Szövetség ) szervezésében 3 korosztályban is indítunk csapatot: a 97-es ¾ pályás bajnokságban és a 98-as, 99-es ½ pályás tornákon. Emellett szoktunk nevezni a téli tornákra és egyéb 4-5-6 csapatos meghívásos kupákon is szerepelünk. A kezdeti nehézségek ellenére már apró, kis eredményeket elérünk, ami biztatóak a jövőre nézve, de ez csak az út eleje.
Info: Milyen célokat tűzött ki az egyesület?
B. N.: A sport, a foci megszerettetése, a szeretet mélyítése, sportvezetők, szurkolók kinevelése és ehhez hasonló nagy dolgok véghez vitele. Igazából a gyerekek tanítása, a sportos gondolkodás kialakítása egy sportos közösségben, hogy élményeket szerezzünk és egymástól tanuljunk, hogy sokat FOCIZZUNK! Szeretnénk tovább bővíteni a korosztályokat és nyitni az óvodások felé, már van is 1-2 kistestvér focipalánta jelöltünk.
Info: Mivel lehetne meggyőzni a szülőket és a gyerekeket  arról, hogy érdemes sportolni, jelen esetben focizni járni, még ha ez áldozatokkal is jár együtt? 
B. N. : Amint már említettem a gyerekeket nem nagyon kell győzködni, ha lehetne reggeltől estig rúgnák a bőrt. A szülőket már nehezebb átnevelni, hogyha nincs semmilyen előéletük a sportban, de még így sem lehetetlen, én sem adom fel - az a bizonyos remény -. Sőt a gyerekek kedvéért még „zsarolhatók” is (néha). Lehet, hogy indítok egy szülők csapatot is! Ezen még elgondolkodom…
Info: És nem utolsó sorban, mit tippel, kijutunk a VB-re?
B. N.: Szurkolok a csapatnak, én is mindig nyerni szeretnék, a válogatottnak is ez a célja, ha lehetőségünk adódik újra együtt szurkolunk a következő selejtezőn.
Hajrá Magyarok! Hajrá Lőrinc United!

 

A Lőrinc United FC folyamatosan várja a labdarúgást szerető gyerekeket. Érdeklődni lehet:
Bubcsó Norbert 70/383-5400
Kardos Zsolt      20/946-9363
www.lorincunited.hu
bubcso.norbert@freemail.hu

 

Lakótársaink írták
  Budapestről
  Szavazás
   

  Ön szerint szükség van -e az elszámoltatásra?

    
    
   
   
  Szavazás
  Eseménynaptár
   
  H K SZ CS P SZ V
  1 2 3 4 5 6
  7 8 9 10 11 12 13
  14 15 16 17 18 19 20
  21 22 23 24 25 26 27
  28 29 30 31